Dilemma voor de kleerkast...


Welke kleding doe je best aan voor welke fotoshoot? Felle kleuren of eerder neutraal? Prints of juist niet?

Heb je een fotoshoot in de studio geboekt? Dan kunnen we aan de slag met verschillende outfits. Er is ruimte om je om te kleden. Maar... wat neem je mee. Hopelijk kunnen deze tips wat helpen.

Kleur! Mag dat?

Ben je in het dagelijkse leven een kleurrijk persoon? Kies dan zeker voor kleur! Je wil ook op de foto's staan zoals je echt bent. Wel zou ik aanraden om fel rood te vermijden. Dit heeft nogal de neiging om te reflecteren op jouw huid. Je wil er waarschijnlijk niet uitzien zoals een tomaat ;-). 

Ook bij kindjes zijn wat fellere kleurtjes wel leuk. Dat geeft meteen een levendige uitstraling. 

Voor een baby'tje zou ik eerder pastelkleuren aanraden voor de zachte, onschuldige look :-)

Ben je met meerderen in de shoot? Zorg er dan voor dat de kleuren wat op elkaar afgestemd zijn. Zo wordt de foto een mooi geheel.

Bij groepen ga je best aan de slag met een paar basiskleuren. Je kan dan variëren met verschillende tinten. Basiskleuren heeft ook zowat iedereen in de kast hangen.

De omgeving speelt een rol

Bij het kiezen van jouw kleding zal de locatie van de fotoshoot mee bepalend zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een fotoshoot in het bos hebt gepland, dan doe je beter geen bruine of groene kleding aan. Kies dan eerder voor een contrasterende kleur zodat je niet in het bos 'verdwijnt' op de foto.

Trendy of juist niet?

Vaak denk ik, 'amai, wat had ik aan!' als ik foto's van mezelf van een 10-tal jaar geleden terugzie. Herkenbaar? Het is echt wel leuk als je je over 10 jaar je niet moet doodschamen als je de foto's terug bekijkt! Ik zou daarom niet gaan voor een supermodieuze outfit maar eerder voor tijdloze kleding. Dat is een veilige keuze. Ben je echter een 'extravaganter' type, dan zal de veilige keuze niets voor jou zijn. Dan zal die 'veilige' keuze juist binnen 10 jaar het schaamtegevoel naar boven brengen en ... dat willen we niet he!

Wat met patronen/prints/lijntjes/ruiten?

Probeer drukke prints, grote logo’s en opvallende teksten op je kleding zoveel mogelijk te vermijden, tenzij je een statement wil maken natuurlijk. Het is wel zo dat drukke prints, logo's, ... de aandacht afleiden van de eigenlijke foto. Dan zitten mensen eerder de slogan op jouw t-shirt te lezen, dat is ook niet de bedoeling.

Hele fijne streepjes of ruitjes kunnen een soort van 'regenboogeffect' in de foto geven (zoals je soms wel ziet op televisie). Opteer dus laat de ruitjes en streepjes liefst achterwege.

Do en don'ts voor make-up

Less is more! Gebruik niet te veel make up. Vermijd vooral glitters want je kunt hierdoor een vreemde lichtreflectie krijgen. Kies ook eerder voor een matte finish. anders gaat jouw gezicht heel erg blinken met het licht.

Accessoires 

Sommige foto’s zijn leuk om op blote voeten te maken, zeker met kindjes. Dat kan perfect in de studio. Indien de shoot op locatie plaatsvindt, dien je met de locatie en het weer rekening te houden. Kies voor schoenen waar je je goed in voelt. Je wil niet staan wankelen op naaldhakken wanneer je anders nooit naaldhakken draagt. Dat zal er heel onnatuurlijk uitzien.

Juwelen zijn ook vaak een mooie finishing touch.

Bij een wintershoot kan een leuke muts, een dikke sjaal, ... heel erg leuk zijn.

Waar moet je nog op letten?

Maak je (broek-,rok-, trui-)zakken leeg! Dus niets in de mouwen, niets in de zakken ;-) Telefoons, sleutels of andere spullen in de zakken kunnen hele vreemde bobbels geven.

De ultieme tip(s)!

Kies je outfit in functie van wat je wil uitstralen. De kledij voor een professionele fotoshoot zal anders zijn dan de kledij voor een gezinshoot bijvoorbeeld.

Maar vooral! Draag iets waar je je goed bij voelt, dat zie je meteen in de foto.

Kortom, blijf jezelf!