Hoe moet ik staan, kijken, ...?


Geloof me... ik sta liever achter de camera dan voor de camera.

De meeste mensen die voor mijn lens verschijnen hebben geen 'camera-ervaring' en voelen zich eerst wat onwennig.

Maar geen nood! Al snel is het ijs ontdooid en voel je je helemaal thuis. Ik vind het vooral belangrijk dat je je goed voelt, dat straal je ook uit op de foto's.

Bij de kindjes trek ik de nodige zotte gezichten, haal ik er wat accessoires bij (bv. bellenblaas, ballon, fietsje, leuk krukje, ...) en voilà, er komt geen regisseren meer aan te pas. Ze doen hun ding, lekker spontaan. Dat levert (h)eerlijke foto's op.

Volwassenen zijn zich meer 'bewust' van de camera en vragen zich af: hoe zie ik eruit, is het zo goed, ...

En dan die handen... wat doe je er in godsnaam mee?

Ik geef je de nodige richtlijnen wat betreft poses (ik laat de zotte gezichten achterwege, haha) en gebruik wat truukjes voor een spontane blik maar ik ga daarin niet extreem. Dat levert al snel overgeposeerde of zelfs geforceerde foto's op.

De foto moet uitstralen wie je echt bent.

Zorg daarom ook dat je kledij aantrekt waarin je je comfortabel voelt. En vooral... maak die broekzakken leeg :-)